onsdag 29 april 2009

Vi hade iaf tur med vädret!

Som varje vår for vi upp till Abisko för ett par dagars fiske. Onsdagen klockan 14 var vi äntligen framme. Efter ett skrovmål på Kirunas bästa hamburgerbar "Empes" så kunde vi börja fiska. Första dagen och vi startade lite lätt. Det blåste och regnade. Vädret var skit och jag gick snabbt in i arken. Där inne satt jag men inget resultat det verkade ge.
Dag blev kväll och vi bestämde oss för att gå till sängs. Dagen därpå gick vi upp ganska tidigt för att fiska. "The morning time is the right time" tänkte jag och satt ner grejerna i hålet. Där satt jag på helspänn och till sist kom den. Årets första sängröding. Den är tillägnad till Anders.RDet var en liten men söt rackare. Efter denna kom även ett par till i ungefär samma storlek. Jag fortsätter att kika och efter ett tag simmar det förbi en fisk. Jag tänkte högt för mig själv att det var mig en konstig Röding. Sedan kommer den tillbaka. Då ser jag att en Sik har lockats dit av min stora Rödingpirk. Denna hugger inte tänkte jag eftersom att kroken var gigantisk. Efter ca. 5 Minuters tvekande så tog den faktiskt. Detta var min första Sik och det innebär Personbästa, trevlig art! Det blåser hemskt fortfarande. Jag går till några bekantas ark som står en bit längre ut för att testa fiskelyckan. På detta ställe var det djupt och stenbotten. Började med att fiska någon decimeter ovanför botten. En fin fjällröding som mitt ögonmått uppskattar till ca. 35 cm glider förbi men hugger desvärre inte. Jag vevar upp ett par meter och fiskar på detta djup. Direkt visar en fager Röding intresse. Denna Rödingen var med Huggvillig och där satt den! Under dagen drog vi ett par fina fjällrödingar och kvällen var kommen. Jag satt flera timmar i arken och kollade ner i hålet. Mitt i mina fantasier cruisar det sakta förbi en grotesk Lake i mitt hål. Detta skulle nog ha varit personbästa om den skulle tagit min lilla maggotkrok. Direkt efter detta börjar jag att utöva riktat fiske efter Lake. En liten Rödingfil'e och räkor. Detta lurar en Lake av mindre kaliber. Robert som bland andra var med mig på resan drar även en Lake på ca. 1 kilogram denna kvällen. Han lyckas alltid få Lake trots att han påstår att han hatar fisken. Efter denna dag får vi inte så mycket mer fiske gjort. Det regnar och blåser konstant resten av tiden vi har kvar. Vi han med en kort tur till Stordalssjön där Robert lyckas kroka en vacker Röding på drygt 7-8 hg. Gratulerar! Längtar redan till nästa års tur. Skitfiske på er MVH. Ricke!










tisdag 21 april 2009

Vårens fjällresa!


Som rubriken lyder så närmar sig vårens fjällresa. Om ungefär fem timmar bär det iväg.
Vi övernattar 3 dagar i ark. Vi ska då befinna oss i stenbacken. På dagarna blir det Rödingfiske
i Stordalssjön och på kvällen/natten/morgonen befinner jag mig i arken och fiskar bokstavligt talat från min säng. Det ska bli härligt att återkomma!
Sitter här och har just färdigställt min packning. Och kollar igenom gamla fiskebilder.
Tänkte att jag lägger upp en massa gamla bilder och kanske även lite nya. Ni ska alltså få
ett färgglatt inlägg denna gång.
Det skulle jag iaf tyckt vara riktigt kul!
2008-01-06. Detta var mitt första möte med min trogne vapendragare Markus. (han i bakgrunden) Vi kikpimplade Röding i "Hamnviken" Utan resultat denna gång. Dock hade vi trevligt väder och vi var med skönt folk.
2008-02-26. Vi hade ett bra fiske efter Öring och Röding i en skogstjärn nära överkalix. Öringen ni på bilden högst upp skådar är en av mina absolut vackraste Öringar jag fångat. Den nedre bilden på Rödingen. Med denna ställde jag upp i en fototävling som hölls på fiskesnack.com och kom där trea. Kammade hem några fina beten!. 2008-06-03. Lyckades under drillen trolla fram kameran och plåta dena vildsinta snipa. Betet som hänger i käften är en Buster Jerk shallow cruiser i färgen skitmörten. Detta är en bild på en ryggfena som tillhör ett praktexemplar av våran randiga rovriddare. Abborren! Okej, så stor var den kanske inte men runt 7 hg tippar jag på. Jag och farsgubben drog till en P&T-sjö ett par dagar efter premiären. Tänkte att jag skulle få testa min nya flugutrustning osv. Jag gick lottlös men gissa vem som drog fisk. Min far, Roger. På bilden håller man i sin livs första Regnbåge. Gratulerar!Årsbästa på fluggädda. Ca. 3 Kilo. Rolig och väldigt krånglig fight. Gädda ska tas på fluga!Tog med mor och småsystrarna på lite "ghettofiske" Ett mycket centralt men trevligt ställe i Luleå. Gädda på andra sidan linan. Kul!En av mina få Regnbågar jag fått i mitt liv. Brukar alltid vara negativ åt gödisar men det var ju riktigt kul. I denna sjö var bågarna iaf ena riktiga fighters. Denna stack utt till backingen ganska direkt. Personbästa med för den delen. 2000gSenare mot natten kliver denna på. Vulgata kläckningar hela kvällen och det låg spent överallt. Även Nattsländor hade kläckt och det var en buffe på sjön. Denna tog på en Nattsländepuppa. 1100g och även denna pb. Blev helt till mig när jag såg att det som satt på andra sidan linan var denna fina Röding!Denna dag tog jag mitt livs första flugbraxen. Med mycket möda och stort besvär. Kastade på ett stim med Braxen i säkert 40 minuter. Drog flugan utanför munnen. Skulle fisken gäspat skulle den sitta. Till slut så ser jag att en av de mindre exemplaren öppnar munnen över min husbyggare. Väldigt underskattad flugfisk!

Nu känner jag att jag måste gå till sängs. Skriver rapport när jag kommit hem. Skitfiske!

måndag 20 april 2009

Du är konstig!

Du är ju konstig!
-Det har jag från många håll fått höra. Inte bara i fiske synpunkt.

För ca. 3 år sedan. Då var jag en klassisk flugfiskare. Jag stod och svingade småa flugor med lätt utrustning. Det jag ville ha var egentligen Harr och Öring.
Sedan upptäckte jag att jag var en väldigt "allround" fiskare.
Nu vill jag fiska allt. Framförallt med fluga men även många andra metoder.
T.e.x Mete, Isfiske, Jerkbait osvosvosv.

Varför andra sportfiskare påstår att jag är konstig har jag egentligen inget svar på.
Kanske är det för att jag många gånger påstått att Laken är en av våra absolut vackraste
fiskar.
Okej. När jag tänker efter så är det till stor del för att jag vill argumentera.
Men jag tycker fortfarande att den är en av våra absolut vackraste, coolaste och mest mystiska fiskar.
Nu påstår jag inte att Laken är vackrare än Lax, Öring, Harr, Röding, Abborre, Sik, Gädda, Id, Braxen osv.
Nej, jag tycker nog helt enkelt att alla våra fiskarter är otroligt vackra.

Jag är inte sportfiskare för att jaga stor fisk.
Missuppfatta mig rätt nu. Klart att jag fiskar för att få stor fisk men jag fiskar lika mycket för upplevelsen.

UPPLEVELSEN
I Lakfiske. Dra ut på kvällen / natten. Det är helt mörkt. Pannlampa och marschaller.
Kyla, Besvärliga fiskar. Men ack så roligt.

I Laxfiske. Fiska sig ner efter en stenig älv med tung tvåhandsutrustning, stora flugor.
40 Timmars nötande per 1 Lax i våra svenska Laxälvar.

Detta var två exempel på två stycken helt olika fisketekniker.
Hur många tror ni lockas av detta innan de testat?
Fara ut i en massa minusgrader på svarta kvällen.
Fiska i fyrtio timmar för att få en Lax. Ibland mer och ibland betydligt mindre.

Jag som många andra hänger på forum. Såsom edge, fiskesnack och sportfiskeforum.
Där finns det otroligt mycket hjälp att få! Jag har lärt mig grymt mycket på internet.
Men på dessa forum finns även väldigt dryga människor. Öh, varför tog du upp den fisken?
osv.
Jag är en pojke som i stort sett _BARA_ bedriver C&R Som betyder på ett ungefär:
Fiska upp fisken, behandla den med respekt och återutsätt den!
Men bara för det dömmer jag ingen som fiskar för att äta.

Nog om detta. Här sitter jag med en Ettan lös i käften och skriver.
Samtidigt som jag lyssnar på Laakso och binder flugor.
Om 2-3 Veckor börjar nämnligen Idfisket längs Alterälven.

Hur kul är det inte att stå utvadad med lätt utrustning och dra Id?
- Det vet jag inte för jag har aldrig försökt.
Men jag har fått order att binda färgglada streamers, förtyngda!
Detta är någonting jag ser fram emot. Lär kunna komma upp en film om detta med framöver.

En sak till som jag tycker är värd att nämna är att om två dagar.
Då drar jag till fjälls för att fiska Fjällröding och Lake. Det ska bli riktigt trevligt!

Rapport kommer självklart!